Antwerpen skägghöns

Antwerpen skägghöns, eller skäggisarna som jag till vardags kallar dem är en charmig liten ras. Den är vacker med sina korta ben, kraftiga skägg och fina stjärt och den har en helt egen karaktär. När den är på en mindre yta, som en bur/box, kan man få ett intryck av att den är stissig och stressad. Men så snart de kommer ut på en större yta och få ta saker i sin takt är de väldigt självsäkra och kavata. De kommer gärna fram och håller sig nära och erbjuds de något gott hoppar de gärna upp i knät. Vissa låter sig gärna klappas även om de inte plockats mycket med innan. De är med andra ord en ras som är lätt att få tam.

Tupparna är till viss del kända för att vara tuffa. Det är en av anledningarna till att jag först tvekade på hur vida jag vill avla på rasen. De är självsäkra och gal mycket och gällt, i alla fall de jag har. Men eftersom hönorna är så fantastiska har jag valt att avla på höns med trevligt temperament. För mig är det viktigt att tuppar ska kunna gå med andra tuppar och klarar de inte det vill jag inte avla på dem. De får helt inte visa minsta aggression mot människor.

Med de sagt så har jag just nu ett par trevliga tuppar som uppför sig trevligt mot både sina damer och de andra tupparna.

Antwerpen är med andra ord en liten, social och charmig ras som passar utmärkt i barnfamiljer och i trädgården. Dessa höns är alltid sugna på äventyr och vill gärna få vara med och upptäcka nya saker och hänga med matte/husse. De lägger bra med ägg men de är inte så stora.

Jag har följande färger som jag avlar på:

Svartsilver vaktelfärgad

Pärlgrå vaktelfärgad